Finski Romi i druge poslastice


Baš sam se nemalo iznenadila nekidan kad je ispred naš prošla žena u krinolini. Ok, prvi put vidim ženu u krinolini, a da nije riječ o predstavi. Pa sam si mislila, ok, žena si nosi krinolinu. Pa sam pitala ove svoje frendove o čemu je riječ.
Finski Romi.
Prema wikipediji, ova vrsta Roma živi samo na području Švedske i Finske, ukupno ih ima 13000. Imaju karakteristični način odijevanja, žene nose nošnje od baršuna koje teže po nekoliko kila. Nošnje su bogato ukrašene stakalcima, vezovima i sl. Sa svojih 15-20 godina djevojke mogu odlučiti žele li se odijevati moderno ili tradicionalno i ono što tad odluče trebaju slijediti ostatak života.
Uglavnom su se bavili raznim zanimanjima koja uključuju ručni rad (mali obrti) no s modernizacijom i automatizacijom proizvodnje izgubili su svoju radnu ulogu pa imaju teškoće sa zapošljavanjem.

A kad smo kod rada i radnih skupina, bilježila sam malo nae „intelektualne” razgovore i rasprave. Izvukla sam 4 vrlo bitne teme. Dakle, redom:

Glavni problemi naše radne skupine:
  1. Kako se zove ona spljoštena žitarica?
  2. Da li je u sobi za masažu masaža ili ne i zašto?
  3. Kako se zove ono na tanjuru što izgleda ko pileća prsa?
  4. Kako izgleda tofu? 
Nemam komentara na gore navedena pitanja :)


Finska zabava u sauni


Ne znam zašto, ali ženska sauna je u 70% slučajeva isključena.
Ali zato se u muškoj zbivaju čudesa. Išao Marac u saunu navečer (finski princip saune je ići isključivo gol) i ulazi u predprostor pun praznih limenki od pive.
Ulazi u saunu, a unutra finci zaposlenici na laganih 75 stupnjeva piju pivo i jedu roštilj!!
Oni su si napravili mesinu i spojli ugodno s korisnim, prskaju kamenje codicom, piju pivicu i klatare se uz smijeh. Divno.


4.6.

Zadnji dan na Baltičkoj Princezi
Ne znam da li bi okarakterizirala zadnji dan na brodu kao najbolji ili nagori..
Najbolji je definitivno osjećaj kad si uspješno završio ugovor, kad se osvrneš na fenomenalne stvari koje si doživio na tom ugovoru (poslušala sam odličnih koncerata, bendova, upoznala novu garnituru super ljudi, zabavili smo se, itd.).
A najgora stvar mi je definitivno trenutna neispavanost (nakon tri i pol sata sna) uslijed mijenjanja kabina, kartica, prekrcavanja auta, nošenja opreme. Da se razumijemo zadnji dan je genijalan, ali malo i zamoran.
Čekamo novi ukrcaj, sjedimo na terminalu i svatko se bavi svojim malim poslovima. Idemo dalje, novo mjesto, nova zemlja, novi ljudi. Pa, da vidimo...



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

8. TROLOVI, VIKINZI I AURORA BOREALIS

KAKO JE ŽIVJETI NA BRODU